Karies

by Göran Lind
Karies behandlas i Höganäs

Karies. Vissa typer av munbakterier avger en syra när vi äter och den blandas normalt ut med saliven och gör ingen eller minimal skada. Om balansen i munnen rubbas t ex genom att man äter för ofta så att inte kroppens försvar hinner neutralisera syraattacken kan man få hål (karies). Ofta pratar vi med våra patienter om munrengöring och karies men som ni säkert förstår så är det för att vi dagligen ser skadorna av karies och dess följdsjukdomar.

Vi gör en individuell bedömning av din eventuella kariesrisk i samband med varje undersökning och du blir alltid informerad om förhållandena i din mun samt vad du eventuellt kan göra för att minska risken. Om du följer några av våra enkla tips kan du undvika karies och inflammerat tandkött. - Borsta tänder och tunga morgon och kväll - Rengör mellan tänderna före sänggående - Ät enligt kostcirkeln, småät inte mellan målen - Äter du sött är det bättre att äta allt på kort tid - Avsluta gärna med ett sockerfritt tuggummi - Skölj gärna munnen med vatten efter du har ätit - Ta extra fluor om ditt tandläkarteam rekommenderar det - Glöm inte att gå till tandläkaren (normalt 1ggr/år) - Känner du dig muntorr, tala med ditt tandläkarteam

Årlig kontroll.

En noggrann undersökning är grund för all förebyggande munvård. Tandläkaren undersöker tandkött och ben runt tänderna för att upptäcka eventuella problem som t ex tandlossning. Tandköttet, slemhinnorna och även fickorna runt tänderna undersöks noga. Slemhinnorna i munnen speglar ofta allmäntillståndet i hela kroppen. En röntgenbild hjälper att avslöja karies, tandsten, infektioner mm. Det är alltid viktigt att upptäcka och behandla eventuella infektioner i tid. Muskler och käkleder kontrolleras också om patienten gnisslar eller pressar tänder.