Laga tänderna

by Göran Lind
Laga tänderna på Tandvårdsteamet i Höganäs

Laga tänder i Höganäs. Hål av varierande storlek kräver olika typer av lagningar. Vissa tänder går att laga med komposit medan andra får en bättre lagning med ett inlägg eller en krona. Första gången en tand lagas är ofta hållbarheten lång. Med tiden slits både fyllning och tand. När tanden behöver en ny lagning går det inte alltid att göra en direkt fyllningsteknik som t ex komposit. Ett inlägg eller krona kan då ofta ge tanden en förlängd livslängd.

En kompositfyllning passar ofta bäst till mindre lagningar. Vanligtvis går de lagningarna att göra på ett besök. De bästa fyllningarna vid något större skador är oftast någon typ av inlägg. Ett inlägg fyller ut hålet och limmas till tanden. De vanligaste inläggen är av porslin eller någon keram och tillverkas individuellt för varje patient och vanligtvis på ett tandtekniskt laboratorium. Behandlingen tar normalt två besök hos tandläkaren. Amalgam används inte längre som fyllningsmaterial utan främst används komposit som limmas fast till tanden. Ersätta tänder. Om en tandlucka inte påverkar utseendet negativ behöver man inte alltid ersätta den.

Vi bedömer tillsammans med patienten om det uppstår obalans i bettet, p g a en eller flera tandluckor, som bör åtgärdas. I andra fall är det mer uppenbart att man vill ersätta en eller flera saknade tänder och en avtagbar protes kan vara ett enklare alternativ. Många klarar sig mycket bra med en sk partialprotes. Den sitter fastklämd med små fjädrande klamrar och tas vanligen bara ut vid rengöring eller på natten.

Med en bro kan man många gånger ersätta en eller flera saknade tänder. En bro framställs på ett tandtekniskt laboratorium och tar därför vanligtvis två till tre besök hos tandläkaren. En bro stödjer sig på andra befintliga tänder (eller implantat). Bron träs över och limmas vanligtvis fast på stödtänderna. Implantat opereras helt smärtfritt in under lokalbedövning och fungerar sedan som en eller flera nya tandrötter. På implantatet kan tandläkaren fästa tänder.